سفارش تبلیغ
صبا ویژن
چه نیکوست فروتنى توانگران برابر مستمندان براى به دست آوردن آنچه نزد خداست ، و نیکوتر از آن بزرگمنشى مستمندان به اعتماد بر خدا برابر اغنیاست . [نهج البلاغه]
 

 

 

تطهیر با جاری قرآن

کاظمی

بخش اول: مقایسه کار ما با کتاب تطهیر با جاری قرآن:

لغات:

تسبیح: مولف، متعلق تسبیح را بیان می کند. که تسبیح در انسان و جامعه و جهان، در این ها عیبی نسبت به خدا داده نشود و او را منزه بدانیم.

حمد: ما به معنای ستایش و مصرف نعمت د رمسیر صاحب نعمت گرفتیم. ایشان می فرمایند: مرز انسان و حیوان، کارها را به دوش گرفتن و کمبودها را پر کردن.

سوالات:

چینشی:

  1. ایشان از "رایت الناس" سوالی را مطرح نکرده بودند.

  2. توجه ایشان بر روی "فاء" فسبح بحمدربک

فضا و مخاطب:

  1. ایشان این سوره را درمورد رهبری جامعه مسلمین می دانند و بر اساس آن سوالاتی مطرح می کنند که رهبر، با تسبیح به حمد و استغفار چه اقداماتی انجام داده و چه اقداماتی را ما می گوییم تسبیح و حمد استغفار است و این سه واژه را لزوما از جنس بیان و زبان نمی دانند بلکه سوال ایشان، سوال از رفتار و اقدام خاصی است.

  2. اثر تسبیح، حمد و استغفار چیست؟ چرا که سوره،  بزرگترین کار رهبر بعد از انقلاب را این سه اقدام می داند. انقلابی که چنین خصوصیتی دارد که با موقعیت حساس هجوم فوج ها و گروههای پراکنده به سوی خودش مواجه شده است؟

بخش دوم: گزارش از کتاب تطهیر

ساختار کلی:

مرحوم صفایی ابتدا لغات را مورد بررسی قرار می دهند و سپس سوالات را مطرح می کنند و بعد از آن در این سوره روشی جدید نسبت به سوره های قبل  دارند به این صورت که می فرمایند ما به دو روش می توانیم این سوره را بفهمیم روش اول اینکه: مفاهیم این سوره را در ادبیات دینی مورد بررسی قرار دهیم و با فهم زوایای مختلف کلماتی همچون: نصر، فتح، هجوم فوجها، تسبیح، حمد و استغفار راهی برای فهم سوره بیابیم. روش دوم این است که زندگی رسول اکرم را مورد بررسی قرار دهیم که رسول گامهایی برداشته که به نصر رسیده و او که تمام زندگی اش بر اساس وحی خداوند است می توانیم با دقیق شدن در زندگی شخصیت رسول اکرم مصادیق نصر، فتح، هجوم فوجها، تسبیح ، حمد و استغفار او را ببینیم و سوره را از این روش بفهمیم.

بر اساس این دو روش خود ایشان نوشته شان را به دو قسمت تقسیم می کنند و ذیل هر کدام عناوینی را مورد بحث و بررسی قرار می دهند.

قسمت اول:بررسی واژه ها:

نصر:

غفلت از شرائط نصر:

شرط نصر و ندانستنن آن موجب می شودکه توقع و انتظارمان از خدا زیادشود و موجب نومیدی، کفر و انکار شود.

شرائط نصر

 شرط نصر فقط یک چیز است. ان تنصروالله ینصرکم .

خدا را چگونه یاری کنیم؟

تحمل، طلب و اقدام اینها جلوه های نصر ما هستند که باید اینها فراهم شود تا اینکه نصر خدا شامل حالمان شود. استناد این حرف از ایه شریفه بقره 214است که می فرماید: ام حسبتم ان تدخلوا الجنه و لما یاتکم مثل الذین خلوا من قبلکم مستهم الباساء و الضراء و زلزلوا حتی یقول الرسول و الذین آمنوا معه متی نصرالله الا ان نصرالله قریب.

که از این ایه بر می اید که پس از تحمل سختی و طلب نصر، یاری خدا نمی اید بلکه تازه نزدیک می شود که باید اقدامی کرد و نیرویی ساخت تا در این نیروسازی و تولید نصر شامل حالمان می شود.

سوال: به نظر می رسد که ابتدا باید طلب باشد بعد تحمل بعد اقدام (ثبات قدم، طلب، نصر)

سوال2: ایشان اقدام را از الا ان نصر الله قریب استفاده کرده اند که پس از تحمل و طلب نصر نزدیک است یعنی طلب و تحمل کافی نسیت اقدام هم می خواهد.سوال این است که اگر کسی بگوید که خیر اگر استمرار همان تحمل و طلب باشد(که در عمل نشان داده باشند) موجب ایجاد نصر می شود و لزوما اقدام به معنایی که ایشان می کنند از ایه برداشت نمی شود.

منظور از اقدام: زمانی که اگاهی به حرکت و حرکت به درگیری و درگیری به رنج انجامیده باید اقدامی کنی و یاری بسازی تا با آنها بتوانی در جایگاه های دشمن نفوذ کنی و نصر را به ارمغان بیاوری. این کار و اقدام انسان می تواند با همان چیزی که ابزار دشمنی شان شده است بر آنها پیروز شوی که می فرماید رب انصرنی بما کذبون نفرمود رب انصرنی فیما کذبون.

که زمانی که من درست ایستاده باشم درست حرف بزنم درست کار انجام دهم ، خود ضربه دشمن که به من می زنند ، موجب آن می شود که دشمن را از پای در می آورد. که عدو شود سبب خیر در بر اندازی خودش. مثلا یکی  از راههای ایجاد نفوذ و اقدام در دشمن برای نصر این است که توقع توده را نسبت به فرمانروایان و خدماتی که انجام می دهند را  بالا ببری. و انها را در مقابل آنها قرار دهی و بفهمانی که  سردمداردان در مقابل توده مردم کم کاری کرده اند.

خلاصه معنای یاری کردن ما خدا را به این معناست که: همین که آماده باشی و با زمینه تحمل رنج و طلب و اقدام متناسب با نظام هستی حرکت کنی که در نتیجه نصر خدا می رسد.

سوال:

به نظر می رسد که این نصر خدا نشد بلکه نصر جایی است که کمکی درمقابل خصم اتفاق افتاده باشد و یاری زمانی است که آنچه او نیاز به کمک دارد را تو انجام دهی و آن محقق شدن اهداف اوست و آنچه که برای او مهم است و آن دین و قرآن و انسانها هستند برای آن تلاش کنی. و هماهنگی با هستی عنوانی کلی است که شاید این معنا را داشته باشد ولی این معنا از نصر با لغت نیز سازگارتر است و نصرت خدا را نیز می رساند.و معنای نصرت ما خدا را شاید بهتر متوجه شویم.

کل بحث مطالعه شده ولی تا اینجا آماده شده است.

فتح

هجوم فوج ها

تسبیح:

             مفهوم 

             زمینه

             گستردگی

             شکل ها

             آثار و جلوه های تسبیح

حمد

             مفهوم

             ابعاد

             قلمرو

             خصوصیات

             آثار حمد

استغفار:

             مفهوم و مراحل استغفار:

             آثار استغفار:

قسمت دوم: زندگی رسول:

که ایشان می فرمایند با تحلیل از زندگی رسول می توان به کلیدی برای گشودن این سوره دست یافت.





  • کلمات کلیدی :

  • ::: سه شنبه 94/2/15 ::: ساعت 6:24 عصر :::   توسط علی کاظمی 
    نظرات شما: نظر