سفارش تبلیغ
صبا ویژن
قدرت حاکمان پاسبانان خداست در زمین او . [نهج البلاغه]
 

 

 

تطهیر با جاری قرآن

 

سوالات نحوی:

 

1.      1. ترکیب ما در ما اعبد چیست؟ با توجه به اینکه (من) موصول للعاقل است آیا در این آیه (ما)ی موصوله مراد است یا مصدریه؟ 

 

2.     2. دلیل تقدم لکم و لی بر دین آیا رساندن معنای انحصار در مذهب و عقیده است؟

 

سوالات چینشی:

 

1.     1. چرا سوره با تعبیر قل شروع شده است؟ آیا این نحوه شروع از طرف خداوند نشان از اهمیتی در مقول قول دارد؟یا اینکه این کلام خداست نه کلام رسول اکرم و برای ناامیدی کفار است؟

 

2.     2. چرا از افرادی که به پیامبر پیشنهاد دادند با تعبیر کافرون یاد کرده؟آیا می خواهد تعریضی باشد که حق را فهمیده اند و انکار کرده اند و بر نمی گردند؟(علیزده، قراباغی)

 

3.     3. چرا ندا آمده است و مثلا قل للکافرین نفرموده است؟آیا به خاطر این است که حضرت رسول در اجتماع آنها حضور یابد و مستقیم آنها را مورد خطاب قرار دهد؟ و به غرض استحکام در بیان ایات است؟(قره باغی)

 

چرا برای ندای کافرون از ندای یا ایها استفاده کرد؟ آیا برای تحقیر است یا برای بیان دور بودن آنها از حقیقت؟

 

چرا الکفرون فرمود و الذین کفروا مطرح نشد؟ آیا به خاطر ثبوت در کفر اینگونه آمده است؟

 

4.     4. چرا از معبود تعبیر به (ما) آورده است در حالی که امکان استفاده از (من) نیز بود؟ آیا در آوردن ما ابهام انگیز بودن خدا و اعتقادات کافران نهفته است؟

 

5.     5. چرا در آیه سوم با فعل شروع نکرد ولی در آیه قبلش با فعل شروع کرد؟ غیر از تفاوت در حدوث و ثبوت که تفاوت جمله اسمیه و فعلیه است نکته دیگری مطرح است؟

 

6.      6. چرا برای اعلام برائت پیامبر از پیشنهاد مشرکان از واژه عبد و عبادت استفاده کرده؟ آیا این واژه نشان از ریشه اختلاف کافران با پیامبر اکرم دارد؟

 

چرا در نفی عبادت پیامبر نسبت به معبودهای آنان، دو نوع تعبیر اسمیه و فعلیه آمده است؟(لا اناعابد، لا اعبد) اما در مورد نفی عباد کفار نسبت به معبود پیامبر فقط جمله اسمیه(لا انتم عابدون  ما اعبد) استعمال شده است؟

 

7.     7. در آیه پایانی چرا تعبیر دین به کار رفته نه لکم الهکم ولی الهی؟ (علیزاده)

 

سوالات ارتباطی:

 

  1. چرا برای مفهوم نفی عبادت کفار و نیز نفی عبادت پیامبر دو تعبیر آمده است ارتباط این تکرارها چیست؟

 

 

 

2.     2. ارتباط آیه 6 با آیات قبل چیست؟ آیا بیان نتیجه است یا غرضی دیگر در کار است؟آیا بین کفر و عبودیت و دین ارتباطی هست؟ آیا لب دین عبودیت است؟

 

فضای سوره:

 

·       * این سوره در چه فضایی و برای چه نوع مخاطبینی نازل شده که یک مطلب به چند تعبیر تکرار شده است؟ آیا این نشان از لجاجت مخاطب این سوره دارد؟ در چه مرحله از برخورد پیامبر با کفار چنین عمل کرده است؟ آیا در جایی که تمام حجت ها انجام شده بود و آنها بر کفر خویش پایدار بودند؟

  





  • کلمات کلیدی :

  • ::: شنبه 94/9/28 ::: ساعت 2:7 عصر :::   توسط علی کاظمی 
    نظرات شما: نظر